مودیان پس از پایان هر فصل 15 روز برای ارائه اظهارنامه فرصت دارند. این اظهارنامه برخلاف اظهارنامه مالیات مستقیم ارتباطی با سود و زیان ندارد. فعالان اقتصادی مشمول موظفند در هر ارائه کالا یا خدمت، 9 درصد ارزش را بطور جداگانه در فاکتور منظور نموده و آن را از مصرف کننده دریافت نمایند. از طرف دیگر آنها نیز قطعا در تجارت خود این مالیات را به دیگران پرداخت نموده و برای اثباتش صورت حساب معتبر دارند. در نهایت در اظهارنامه ارزش افزوده باید تمام ارش افزوده درذیافتی و پرداختی در ماه قبل را با اسناد معتبر به سازمان گزارش نمایند.
ما به التفاوت میزان دریافت و پرداخت، مبلغ مالیات بر ارزش افزوده مودی خواهد بود. اگر میزان ارزش افزودهای که پرداخت نمودهاید از میزان ارزش افزوده دریافتی شما بیشتر باشد، مبلغ بعنوان اعتبار مالیاتی شما برای ذخیره میگردد و میتوانید آن را از سازمان دریافت نمایید.
همچنین اگر محصول نهایی شما مشمول ارزش افزوده نیست نباید در هنگام فروش از مصرف کننده نهایی مبلغی تحت این عنوان ارائه نموده و در اظهارنامه ارزش افزوده قید نمایید. در این موارد باید مبالغ ارزش افزودهای که بابت آن محصول معاف پرداخت نمودهاید را بعنوان هزینه در قیمت تمام شده محصول منعکس نمایید. درصورت بروز مشکل پس از رسیدگی نیز همواره میتوانید اعتراض به مالیات را در دستور کار قرار دهید.
سازمان امور مالیاتی پس از اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان مالیاتی، میزان اعتبار و مالیات ارزش افزوده شما را از طریق معاملات ثبت شده در سامانه محاسبه خواهد نمود. با اینحال هنوز همه مشاغل موظف به ثبت معاملات در سامانه نیستند. مودیان باید برای آن دسته از معاملات که در سامانه ثبت نشدهاند، اظهارنامه ارزش افزوده ارسال نمایند.